Zákaz kouření v restauracích je nepřípustným omezením občanských svobod

10. 12. 2016 11:25:24
Úvaha o správnosti a dopadu zákazu kouření v restauracích a hospodách. Můžeme stavět ochranu zdraví nad občanská práva a svobody?

V pátek 9.12.2016 se naši zákonárdci pokusili podruhé prosadit zákaz kouření v restauracích a tentokrát již byli úspěšní. Tento kontroverzní zákon rozděluje naši společnost a ve mě osobně vyvolává velké dilema. Na jednu stranu se mi jako nekuřákovi líbí představa nezakouřených restaurací, barů a hospod. Na druhou stranu mě tento zákaz děsí, protože jsem zastáncem občanských svobod. V následujících odstavcích se pokusím své dilema vyřešit.

Dva a půl roku jsem žil ve Velké Británii a měl jsem tedy možnost okusit na vlastní kůži, jak takový zákaz v praxi vypadá. Řeknu vám rovnou, že jsem si to užíval. Pokud máte chuť zajít si na pivo či nějaký ten chutný pokrm, nemusíte řešit, zda je ta či ona hospůdka kuřácká či nekuřácká. Chcete jít večer posedět s partou kamarádů a jsou mezi nimi kuřáci a nekuřáci? Skvělé, nemusíte totiž řešit, zda půjdete do kuřácké nebo nekuřácké. Chystáte se na večerní tah městem? Jedna z mála jistot kterou máte je, že oblečení, které si vezmete, nebude smrdět kouřem. Minimálně z pohledu nekuřáka je to tedy velmi lákavá představa a mé sobecké já rozhodně nebude proti, pokud takový zákon bude i u nás.

Člověk by ale neměl myslet jenom na sebe. Co je pro jednoho ráj, to může být pro druhého peklem na zemi. Je potřeba si uvědomit, že jsou mezi námi i tací, kteří si rádi u piva zapálí. Jsou mezi námi i tací, kteří si po štavnatém steaku rádí vychutnají svou cigaretku, aniž by museli odejít z lokálu. Jsou mezi námi i tací, kteří raději stráví večer v zakouřeném lokálu, aby si mohli popovídali si se svými přáteli kuřáky, přestože sami jsou nekuřáci. Tato skupina společnosti tedy zákazem utrpí citelné omezení svých práv a svobod.

Zatímco první skupina má i bez zákazu možnost navštěvovat zařízení, kde se cítí dobře, ta druhá v připadě zákazu o tuto možnost přijde. Je tedy zřejmé, že zákaz není v zájmu naší společnosti a celkový přínos bude záporný.

Nesmíme zapomínat ani na majitele provozoven, kterých se zákaz týká. Každý kdo najde odvahu investovat svoje peníze a čas do podnikání, podstoupí riziko nejistých příjmů a vyhlásí nezávislost na zaměstnavatelích a sociálním státu musí mít právo rozhodovat o tom, jak a pro koho bude svůj podnik provozovat. Jen a pouze majitel má právo rozhodnout, zda jeho podnik bude kuřácký i nekuřácký. Zákaz může také zničit množství venkovských hospod, které nemají tak široký okruh potenciálních zákazníků a bez kuřáků budou mít problém přežít. Právě na ostrovech takto zkrachovalo velké množství venkovských hospůdek. V našich končinách pak můžeme očekávat nárust "černých" hospod (ne, nemám teď na mysli podniky pro turisty z Bronxu).

Pokud chcou naši zákonodárci uspokojit svou potřebu ochraňovat své bezmocné voliče, měli by se zaměřit na jedinou skupinu, která aktuálně nemá možnost volby - personál restaurací a hospod. Místo zákazu kouření bych raději prosadil zákon, který udělá z kuřáckých provozoven riziková pracoviště. Personál v nich pracující by měl mít nárok vyšší odměny, ať už v podobě příplatků, nadstardatní zdravotní péče a podobně. Pokud mají riskovat své zdraví, ať z toho alespoň něco mají.

Autor: Martin Lepka | sobota 10.12.2016 11:25 | karma článku: 30.07 | přečteno: 1011x

Další články blogera

Martin Lepka

Což takhle zkusit místo brutálních kampaní a nátlaku PRAVDU?

Smyslem tohoto příspěvku není propagace či odmítání očkování, je pouze reakcí na formu propagace "dobrovolného" očkování. Nabízí pohled, jak by kampaň mohla být vedena mnohem korektnějším a efektivnějším způsobem.

23.11.2021 v 7:01 | Karma článku: 29.55 | Přečteno: 841 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 142 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 333 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 236 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 653 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2059

Zajímám se o aktuální dění v naší společnosti a rád bych nějak přispěl svou troškou do mlýna. Dva a půl roku jsem žil v Anglii, takže jsem měl šanci poznat jinou zemi a kulturu. Díky tomu mohu porovnat, jak dané problémy řeší v jedné z nejdůležitějších zemí světa a jak je řešíme u nás doma.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...